macabre-mementos-8-insanely-creepy-souvenirs-serial-killers-kept-to-remember-their-victims-311106

Вероятно знаеш кой е Ед Гейн. През годините образът на този дълбоко сбъркан социопатичен сериен убиец беше използван за модел на десетки измислени персонажи като Норман Бейтс, Leatherface и Бъфало Бил до степен, в която Гейн и неговите зверства станаха нарицателни. Поп културата, киноиндустрията и мърч манталитетът рано или късно отнемат истинския ужас от реалния ужас и превръщат обекта в обикновено плашило.

Днес реших да припомня на желаещите да четат този апетитен текст, че Ед всъщност няма нищо общо със своето медийно отражение в мейнстрийм културата. При цялото ми уважение към SLAYER, дори в тяхното парче Dead Skin Mask думите звучат лековато в сравнение с истината. Това, което Гейн е правил на жертвите си е далеч отвъд всички граници на какъвто и да е кошмар.

Наричат го Призракът на Плейнфийлд, а Плейнфийлд е от онези градчета, които се намират толкова на-майната-си, че вероятно 90% от хората в САЩ изобщо не подозират за съществуването им. Израснал с авторитарна майка, обсебена от фанатичната си вяра, той бързо започва да губи почва под краката си след нейната кончина. Къщата се превръща в сметище- без прозорци и без електричество тя е олицетворение на онова, което се случва в главата на Ед Гейн, а то не подлежи на някакъв ред или описание. Интересна и същевременно шокиращо страховита подробност е, че той запечатва стаите в къщата, обитавани преди това от майка ми. Реално там нищо не е докосвано след смъртта и, докато приземният етаж прилича на бунище.

Напълно обсебен от смъртта във всичките й форми и вариации, Гейн препрочита отново и отново старите си хорър комикси, които изобилстват от сцени на сексуално и физическо насилие, псевдомистични ритуали по възкресяване и различни туземни канибалистични практики. Любимата му литература е свързана с лагерите на смъртта по време на Втората Световна Война. Според различни източници, базирани на доклади за психичното му състояние, Ед Гейн отчаяно се е опитвал да върне майка си в света на живите. Той следи некролозите в местния вестник и започва да посещава пресните гробове на жени на средна възраст, ексхумира ги и ги пренася вкъщи.

tumblr_ncitp7ux1k1sgsybbo2_1280

В средата и края на 40-те темата за транссексуалността и хирургическата смяна на пола започва да става все по-популярна по вестниците и списанията в САЩ. Гейн има собствена идея за този тип хирургия. Той буквално обелва кожата от лицата на жертвите си от женски пол и си прави маски. След това решава, че иска костюм от човешка кожа- с гърди и всичко останало, за да бъде истинска жена. Сега си представи как се е разхождал из къщата в този костюм, въобразявайки си, че е собствената си майка. Ужасяващ парадокс, нали? Може би дори е говорил с нейния глас, точно както Робърт Блох вменява на героя си Норман Бейтс, независимо че тя се е държала с него зле.

can-you-bear-to-look-at-what-ed-gein-made-out-of-human-skin-and-bone-403473

Това не е всичко. Гейн създава умопомрачителни практики, доказателства за които се съхраняват и днес. Той използва горните части на черепните кутии, за да прави от тях купи за супа, костите превръща в прибори за хранене, шие ръкавици и колани от човешка кожа, като за коланите задължително вкарва в употреба и зърната на жертвите. За да бъде картината още по-отвратителна и непоносима ще добавя и това, че след ареста освен всички други гадости, в къщата откриват и цял плик с изрязани вагини, като една от тях е боядисана в сребърно и украсена с малки червени панделки.

db3664b268840fdc4ef3ddfc85b600e4

През 50-те хората в малките градчета на Америка не са били подготвени за подобно нещо. Когато шерифът влиза в къщата на Гейн, никой от неговите подчинени дори не подозира на какво ще се натъкне там и няма идея, че откритията ще вдъхновяват стотици книги, филми, сериали, песни и какво ли не през следващите десетилетия, но още когато от тъмнината на килера изплува формата на закачена на куки за тавана изкормена жена, преобразена в елен, а вътрешностите й са намерени натъпкани по джобовете на мъжки костюм, започва паника и групово повръщане. А какво ли е да откриеш отрязана мумифицирана глава в хартиен плик, подхвърлен в плевнята на имота?

macabre-mementos-8-insanely-creepy-souvenirs-serial-killers-kept-to-remember-their-victims-311082

Психопат, социопат и шизофреник, Ед Гейн е помирисвал неща, чувал неща, виждал неща, халюцинирал за неща, които ние с вас никога няма да разберем. Не бихме могли, защото мозъците ни функционират по друг начин. За щастие. И ако ние можем да седнем в залата с пуканки в ръка и да изгледаме The Texas Chainsaw Massacre, Silence Of The Lambs или The House of 1000 Corpses за удоволствие, както и да си строшим главата на Dead Skin Mask на Slayer, някъде там в едно скучно и затънтено градче тези неща наистина са се случвали. Нещо повече, били са стотици пъти по-ужасяващи.

 

Advertisements