10624624_10154825295895716_8832004820889138634_n

ALARIC са от Бей Ериа, САЩ, но не си мисли това, което си мислиш, защото нямат нищо общо с характерния за тази локация траш метъл. От друга страна ми е доста трудно да се съглася с дефиницията пънк, която те самите са дали на Facebook профила си, въпреки че разбирам мотивите на Jason Willer- барабани, Shane Baker- вокали, Russ Kent – китара и Rick Jacobus-бас да предпазят мрачната си и меланхолична музика от модата на внезапните прераждания на позабравени субжанрове като дарк уейв, пост-пънк, дет рок и т.н. Във всеки случай не оставай с впечатление, че музиката на тази сравнително нова и абсолютно непозната наоколо банда е някаква висша мистерия. Не е. Но е дълбока и смислена. В светлината на всичко казано дотук, четиримата бяха много добри да отговорят на няколко мои кратки въпроса с идеята да насочим нашите общи усилия към теб- прочети, чуй, направи си изводите и евентуално си купи новия албум на ALARIC, End Of Mirrors, който трябва да излезе на 6 май от Neurot Recordings. По-долу можеш да чуеш и първото излязло парче от него, Angel.

След един дебютен албум, няколко сплита и 4 дълги години ALARIC се завръщат отново. Поздравления! Какво се промени в бандата за това време- като лични взаимоотношения и като композиране?

Jason: Всеки един от нас премина през много сериозни неща в живота си и много интензивни преживявания през тези 4 години, така че днес нашият вкус и начин на писане на музика отразява всичко това.

В България не ви познават много хора, но се надяваме, че това интервю ще промени поне малко този факт. Как ви хрумна да създадете тази група?

Shane: Групата започна своя живот през 2008, когато двамата стари приятели, Jason и Rick, се събираха заедно да посвирят в едно помещение без никакви прозорци. Изгасяха осветлението, изгаряха малко мозъчни клетки и нещата ставаха доста странни. Това явно се оказа добра хранителна среда за бъдещите песни на групата. През това време аз пеех да една друга банда, Dead And Gone, но Jason ме повика да пея върху някои от техните песни. Russ е познат на хората от сцената в района от участието с в Noothgrush. Ние просто знаехме, че той има правилното разбиране за нещата, които се опитваме да правим, затова присъединяването му беше напълно естествено и той веднага започна да допринася с идеи и музика. 

Доколокото знам името ALARIC идва от ваш приятел, който е починал. Това нещо като отдаване на почит ли е или съществуват по-дълбоки причини за решението ви да се наречете така?

Jason: Brion Alaric (AKA Deadboy) беше моят най-добър приятел и ментор в много отношения. Смятам се за човек с късмет, защото малко хора са имали късмета да имат около себе си толкова забавна и в същото време магнетична и, бих казал, мощна личност точно в онези години, когато един индивид се развива. Той ни напусна през март 2005 г. Моето мнение е, че ALARIC до голяма степен отдава почит на магията и спомените, които този човек ни остави. 

Напоследък хората отново започнаха да говорят за дет рок. Същото нещо се случи с окултния рок преди няколко години. Вие смятате ли се за дет рок и въобще как бихте описали музиката, които създавате?

Shane: Класическите дет рок банди са имали влияние върху нас в началото, разбира се. Заедно с много други неща.Обаче ние имаме нулев интерес към копирането на когото и да било или създаването на псевдо ретро музика. Нашите песни са мрачни, електрически, мелодични и тежки. Използваме много ефекти, но въпреки това звукът ни е разбираем и пристрастяващ, според мен. Песните ни са основно за животното, наречено човек и пътя, който търси през модените времена. Това е носталгична и романтична музика, понякога дори политическа, но в много личен план. Преценяваме я като декадентска, грозна, но и красива.

End Of Mirrors ще излезе от Neurot, а самите вие подгрявахте на Neurosis съвсем скоро на тяхното турне. Смятате ли ги за някакво влияние върху вашата естетика?

Shane: Абсолютно. Ние пораснахме с тяхната музика и гледахме на тях като вдъхновение, а сега сме част от техния лейбъл, където е пълно с талантливи и интересни музиканти. Стараем се да следваме правилото никога да не им подражаваме или да ги копираме. Най-важният урок от тях за нас е винаги да бъдем себе си, да бъдем верни на музиката си и един на друг, да се развиваме и да търсим нови територии.

12670775_10156623787135716_85765547487135191_n

Какви други влияния бихте посочили, независимо дали става въпрос за музика, литература или изобразително изкуство?

Jason: За мен голяма част от това да пораснеш музикално е в умението  да сринеш някои стени, които си изградил като малък, особено ако си бил пънкар. В определен момент стените са важни, за да изградиш индивидуалност в една безкрайно нормална консервативна среда, но с времето тези стени се превръщат в затвор и на мен лично ми се наложи да изляза навън, за да се образовам за огромното количество музикални стилове и групи, които съществуват. ALARIC има собствен вкус и химия, която се получава от нас четиримата, когато се съберем на едно място, но няма нищо лошо да пуснем вътре и нови неща, да експериментираме с нови влияния, когато усетим, че моментът е правилен и че се случва естествено. 

Какви са плановете на групата сега, когато албумът е на една крачка разстояние от излизането си? Турне в Европа ще има ли? Все пак вашата музика звучи много европейски.

Shane: Не знам. Харесваме някои европейски групи, но на последното ни турне там не чухме много музика, подобна на нашата. Иначе турне на Стария континент със сигурност. В момента ангажираме дати за лятото в САЩ, след това ще се опитаме да стигнем и до Европа, но не знам дали ще успеем тази година или ще остане за следващата.

12472829_10156601681245716_7014349728883577060_n

Има ли развита сцена в Бей Ериа, някакво място, където да пасвате идеално? Клубове? Публика?

Shane: Да, тук сцената е много разнообразна. Свирим с всякакви групи. Има някои наистина много яки като  Dispirit, Altar de Fey, Sutekh Hexen, Lycus, Worm Ouroboros, Malditos. Всички те имат огромен потенциал, така че ги провери и няма да сбъркаш.

А налага ли се да работите нещо друго или  се издържате от свирене?

Shane: Бей Ериа е един от най-скъпите райони в Щатите, така че се налага да бачкаме.

Благодаря ви за това интервю, пичове и се радвам, че успяхме да го направим. Благодаря и на всеки, който го чете. Новият албум на ALARIC се нарича End Of Mirrors и излиза от Neurot на 6.05.2016. Ще бъде достъпен във формата на дигитален даунлоуд от bandcamp на групата, на диск и винил.

12800164_10153700832669442_241493227100949212_n
Advertisements